Äpple

Posted by on sep 26, 2020 in Svensk husmanskost

Äpple

 

Äpplen är verkligen njutbara på många sätt. Ett äpple om dagen håller doktorn borta är ett gammalt talesätt och det ligger nog något i det.

En god äppelkaka med vaniljsås är en dessert som man inte behöver sockra alltför mycket. Om man tar lite mindre socker så blir äppelkakan lite syrligare.

För att göra en god paj så behöver man en ugnsform, men en stor plåt med höga kanter går lika bra. Speciellt om man har många barn i närheten så går en äppelkaka garanterat alltid åt. Smörj plåten eller formen och strö på lite ströbröd. Skär äppelskivor och bred ut över plåten. Blanda ihop socker, vetemjöl eller bovetemjöl, en nypa salt och rumsvarmt smör tills degen blir smulig. Bred ut smuldegen över äpplena och grädda i ugnen 225 grader tills smulpajen blivit gyllenbrun. Servera ljummen med kall vaniljsås till. Mums.

Torkade äppelringar kan man ta till under vintern och göra äppelkräm av eller äta dem som chips. Kärna bara ur äpplena först och lägg dem i skivor på en ugnsplåt. Låt dem torka ihop tills de skrumpnar i 100 graders värme.

Har man för mycket äpplen i trädgården eller får fallfrukt av någon så kan man ta dem till ett musteri som pressar dem till god äppelmust att avnjutas varm om vintern.