Bra luncher för kontorsfolk

Posted by on okt 21, 2022 in Svensk husmanskost

Bra luncher för kontorsfolk

Att arbeta på kontor och lyckas äta en bra lunch är ofta en utmaning. Oavsett om du arbetar som säljare, sekreterare eller revisor tillbringar du dina dagar till stor del stillasittande. Det innebär att du tyvärr måste tänka på vad du äter och du kan inte välja alltför kaloririk mat varje dag.

Samtidigt vill du självfallet att lunchen ska vara, om inte en gastronomisk upplevelse, så i vart fall välsmakande. Maten ska helt enkelt var god och det ska vara en trevlig upplevelse att “gå på lunch”. Lunchen är för många den enda stund på dagen som inte spenderas vid arbetsskrivbordet framför en skärm.

Sushi – fräscht och spännande

Ett självklart val om du vill äta fräsch och spännande mat är att du väljer sushi till lunch. Sushi uppfyller egentligen alla krav som kan ställas på en välkomponerad måltid. Ingredienserna är både färska och spänstiga, och även om du tar mycket på tallriken känner du dig inte “tung” efter lunchen. Du kan återvända till arbetsplatsen fylld av ny energi utan att drabbas av eftermiddagströtthet till följd av alltför många kalorier på lunchtallriken.

Det finns dessutom en sushi som passar alla. Är du förtjust i fisk och skaldjur finns det i regel sushi med lax, tonfisk eller någon form av havskräftor. Och är inte havets läckerheter något för dig finns det en uppsjö av vegetariska alternativ med grönsaker eller avokado.

Pizza – för mycket av det goda

En välgräddad pizza är något som får de flesta munnar att börja vattnas. Sverige har dessutom utvecklat en egen och omtalad pizzakultur med skapelser som till exempel Hawaii- och kebabpizza, något som en sann italienare i och för sig aldrig skulle sätta sina tänder i.

Pizza är emellertid inte något som lämpar sig särskilt väl för en lunch om du arbetar på ett kontor. Det är alltför tung och kaloririk mat. De flesta av oss har någon gång valt en kebabpizza till lunch för att därefter spendera eftermiddagen i någon form av dvala till följd av en alltför välfylld mage.

Kebab – snabbt och enkelt

Ett snabbt och enkelt alternativ till din lunch, som dessutom med fördel kan ätas stående, när tiden är knapp är kebab. Väljer du dessutom en mindre kebab i bröd med mycket sallad är det ett bra och smidigt lunchalternativ som när det är riktigt brådskande faktiskt kan ätas vid skrivbordet.

Pasta – klassiskt men sällan särskilt spännande

För en generation sedan var pasta något exotiskt som främst valdes av den yngre generationen. Idag är situationen helt annorlunda och pasta är minst lika vanligt som falukorv eller köttbullar med mos i svenska familjer. Pasta är fortfarande ett bra lunchalternativ men det är tyvärr sällan särskilt spännande. Ofta blir lunchupplevelsen en besvikelse och vi känner att vi hade kunnat skapa en minst lika god pasta hemma vid den egna spisen.