Bästa vinerna till svensk julmat

Posted by on jul 26, 2020 in Svensk husmanskost

Bästa vinerna till svensk julmat

Svenskar älskar köttbullar, sill och lax på julbordet. Svenskar gillar även vin vilket syns på internationella listor över vinkonsumtion där Sverige placerar sig högt upp. Den genomsnittliga svensken dricker 27,5 liter vin per år vilket placerar Sverige på en 14:e plats över världens länder. Många gillar att dricka vin till maten, inte minst vid högtider. Här hittar du tips på hur du väljer mat till de klassiska svenska maträtterna som serveras på jul.

Köttbullar

Köttbullar är mångas favorit när det kommer till svensk husmanskost och julmat. Denna traditionella rätt serveras ofta med potatis, gräddsås och lingonsylt. Det är framför allt lingonsylten som kan ställa till det lite när det gäller att välja vin. Sylten är både söt och syrlig vilket kan göra så att det röda vinet smakar lite för torrt och strävt. Välj därför ett lättare rödvin med generös fruktighet. En Pinot Noir eller Barbera är två utmärkta val. Hos Vinoteket hittar du ett stort utbud av utvalda viner som passar köttbullar såväl som många andra klassiska maträtter. Här kan du enkelt beställa viner som snabbt och tryggt levereras hem tid dig. Vinoteket är en av Sveriges ledande vinklubbar och här hittar du viner från alla världens hörn.

Rökt lax och Janssons frestelse

Till den rökta laxen och Janssons frestelse bör du välja ett lätt, friskt vitt vin. Chablis, Sancerre eller Sauvignon Blanc är viner från nya världen som passar bra till dessa fiskrätter. Även Champagne eller ett annat mousserande vin passar fint.

Sill

När det serveras sill väljer de allra flest öl, men det finns dock många bra viner. Sill innehåller syra, fett, sälta och sötma som måste balanseras med vinet. Ett rödvin är sällan ett bra val, men däremot är ett mousserande rosévin eller en friskt Chablis perfekta ihop med sillen.