Cider

Posted by on aug 20, 2020 in Gör egna drycker

Cider

 

Cider kan kräva lång lagringstid men blir nog så gott. Cider är en alkoholhaltig dryck gjord av äpplen eller päron. Alla äpplen är inte bra för cidertillverkning. Man kan säga att äpplen som inte är så goda att äta brukar bli bra cideräpplen.

Äpplena ska pressas och göras must av först, innan man tillsätter jäst. Vid jäsningen förbrukas allt naturligt socker i musten. Men det går att påverka smaken själv genom att tillsätta mera socker. Musten blir bäst om man pressar olika äpplesorter tillsammans. Musten börjar snabbt oxidera och blir då brun i färgen. För att förhindra det så blandar man i askorbinsyra. Det är också bra att pastörisera den och se till att den finns i övertäckta eller syrefria förpackningar, fat.

All must börjar jäsa av sig själv helt naturligt. Det är en lite långsammare jäsning än då man lägger in lite jäst själv i musten. Då får jäsningen mera fart och smaken kommer också att bli godare på det viset. En bra cider måste buteljeras och lagras länge. I flera år faktiskt för att bli riktigt bra. Cider är som vin som blir bättre med tiden. Lycka till.