Fattiga riddare

Posted by on feb 23, 2020 in Svensk husmanskost

Fattiga riddare

 

I tider då allt fler tänker på att minimera matsvinnet så seglar bröd genast upp som ett exempel på mat som kan vara till nytta även då det blivit gammalt.

Skorpor till kaffet gör man lätt av bullar som blivit över. De kan torka i rumstemperatur men om det ska gå fort så är det bäst att torka dem i ugnen på ca 50 grader. Skorpor förvaras bäst i en burk. Där håller de sig i mer än ett år utan att bli gamla. Det beror på att vattnet är avdunstat och skorpan är helt torr. Söta skorpor är bäst till kaffe, te eller en kopp varm choklad. Osötade skorpor som är gjorda på vanligt matbröd är bra att riva när man behöver skorpmjöl till köttbullarna eller pannbiffarna. Självklart går det bra att bre smör på en osötad skorpa och äta den som smörgås eller mellanmål. Allt överblivet bröd kan torkas, likaså sådant bröd som säljs som gårdagens bröd i mataffärerna. Om det fortfarande är färskt så går det bra att frysa in brödet. Skivor är lätta att ta isär ur frysen och det är också som skivor brödet blir bäst när det torkas.

Gammalt bröd ska absolut inte föraktas så länge det inte blivit mögligt. Det är bara där det är fuktigt som bröd kan mögla. Annars torkar det bara och torkat bröd möglar inte utan är väldigt bra att ha i köket.

Det är vanligt idag att människor tänker på att skydda sig inför en eventuell kris i samhället då var och en måste se till att ha mat förvarad ett visst antal dagar. Då är torkat bröd, både osötat och sötade bullar, hur bra som helst. Det går att förvara brödet i månader och år till och med. Självklart är det bra att byta ut brödet kanske en gång om året. Det är ett bra skydd i en kris.

Fattiga riddare

För barn och för många vuxna också är fattiga riddare en riktig festmaträtt som blir populär nästan när som helst den serveras. Fattiga riddare är alltså torkade brödskivor som med enkla medel förvandlas till en supergod maträtt som innehåller massor av vitaminer, proteiner och kolhydrater.

Så här gör du fattiga riddare: Vispa ihop en halv liter mjölk och tre ägg. Lägg i lite salt och socker efter smak. Rör ihop och lägg torkade brödskivor i blöt i äggmjölken. När brödskivorna sugit upp mjölken så lägg dem i en medelvarm stekpanna med rikligt med smör. Stek brödskivorna gyllenbruna. Servera med socker på eller lite sylt. Gott.