Flädersaft

Posted by on jul 23, 2020 in Gör egna drycker

Flädersaft

Riktig hemmagjord flädersaft är svårslaget en varm sommardag. Det är skönt att ta med sig en korg och en sax för att gå ut i naturen och plocka fläderblommor.

Det finns två andra växter som liknar fläder och som det är lätt att förväxla med fläder. Men om man först och främst tänker på att äkta fläder blommar på sommarmånaderna juni och juli så blir det lite enklare. En av de förväxlingslika växterna heter druvfläder och blommar tidigare i april och maj. Äkta fläder är en riktig högsommarväxt och högväxt. Den är ett träd med platta vita blommor som alla pekar åt samma håll. Det är också viktigt att komma ihåg att växtens märg är vit, vilket den inte är hos de falska varianterna. Bären är svarta men när bären kommer så spelar det ingen roll längre för det är ju blommorna som är så bra att göra saft av.

Sommarfläder som också är en falsk variant av fläder växer som en låg buske medan äkta fläder växer om en hög buske eller som ett träd. Äkta fläder har blomklasar som är platta och går att ställa upp och ner på en slät yta utan att de ramlar åt något håll.