Havtorn

Posted by on nov 17, 2020 in Gör egna drycker

Havtorn

Havtorn är ett orangefärgat bär som växer i täta klasar. Den kallas även för havstörne för att blad och kvistar är hårda och lätt stickiga. Havtorn växer som en buske nära havsstränder här i Norden.

Havtorn är mest kända för sin stora halt av C-vitamin, omega 3 och omega 7. Det sistnämnda är bra för kroppens slemhinnor. Av havtorn kan man göra marmelad, gelé, saft, likör, sorbet och ha det som smaksättning i till exempel glögg och sill. Förutom detta är den en rejäl vitaminkick.

Det finns mycket mer som havtorn är lämpligt till. Många ser främst hälsofördelar med havtornsbäret. De sägs att det är ett superbär bland andra superbär. De vill säga att havtorn ingår i en grupp med frukt och bär som är av särskilt värde för oss människor hälsomässigt. Havtornsbäret är sällsynt nyttigt. Det innehåller massor av antioxidanter. Där finns flera olika sorters flavonoider, omega 3, omega 7, C-vitamin och vitamin B12.

Plocka dem i september

Om du plockar bären tidigt på hösten och fryser in dem så är det lätt att rensa dem. Ett par liter havtornsbär räcker länge, kanske hela året. Ta dem då och då på gröten eller gör en smoothie. Eller koka marmelad på dem.

Det bästa är att äta dem råa eftersom upphettning förtar vitaminer. De är ganska sura när de är råa men nyttiga. Som glass och som cheesecake är havtorn väldigt gott och inte alls så surt längre.

Recept: Sorbet på Havtorn

250 g frysta havtornsbär

2,5 dl socker

3 dl vatten

Koka upp vatten, havtorn och socker och rör om tills sockret smält.

Rör ihop med en stavmixer så att all smak från bären kommer med.

Sila bort skal och kärnor från vätskan.

Kyl ner vätskan i kylen tills den är helt kall.

Häll i all vätska i glassmaskinen och kör den tills den frusit helt.

Servera och njut.