Mat som missfärgar dina tänder

Posted by on dec 26, 2020 in Svensk husmanskost

Mat som missfärgar dina tänder

Tyvärr är listan över livsmedel som ger dig missfärgade tänder ganska lång, och den innehåller mycket som många av oss kanske inte vill avstå ifrån. Som tur är kan du relativt lättvindigt och billigt bleka tänderna på egen hand hemma. Hos Bästtandblekning.se kan du hitta en lista över bra metoder för att bleka tänderna som inte kostar skjortan och som dessutom ger bra resultat. Du kan dessutom läsa recensioner om var och en av metoderna. Exakt hur de fungerar varierar något, men på det stora hela använder du dem på ungefär samma sätt.

Ett set för att bleka tänderna hemma kostar runt 500 kronor. I de flesta seten får du med ett par tandskenor som formas efter dina tänder. Du placerar dem först i din mun för att göra en avgjutning. Därefter låter du dem stelna och sen fyller du dem med en speciell blekningsgel. Sedan sätter du på skenorna på dina tänder och väntar en viss tid. Oftast mellan 30-60 minuter. Den processen kan du sedan upprepa tills dess att du fått det resultat du vill ha.

Förebygg missfärgade tänder

Även om det är enkelt att bleka tänderna på egen hand kan det förstås vara bra att du i möjligaste mån undviker att konsumera livsmedel som missfärgar dina tänder. Rent generellt blir tänderna missfärgade av sura livsmedel, det vill säga mat och dryck som har låga pH-värden.

Kaffe

Kaffe är väl det mest klassiska exemplet på ett livsmedel som färgar dina tänder. Med det sagt finns det fler anledningar till att dra ner på kaffekonsumtionen. Till exempel leder för mycket kaffe till att du blir uttorkad, vilket på sikt kan ge dig sämre hy.

Äpplen

Äpplen är kanske det livsmedel, förutom kaffe, som oftast nämns som ett som missfärgar tänderna. Faktum är dock att många frukter är dåliga för tandhälsan i för höga doser.

Tomater

Om du börjar ana att dina tänder börjar skifta färg kan det vara en bra idé att dra ned på tomatkonsumtionen.

Vad kan du äta för att göra det bättre?

Nu är det inte så att alla livsmedel missfärgar dina tänder, det finns också saker du kan äta för att mildra problematiken. En bra grej är till exempel att du tar för vana att börja ha mjölk i kaffet. Mjölken har nämligen en stärkande effekt på tänderna, både sett till färg och tandhälsa i största allmänhet. Andra rekommendationer är att du slutar, eller minskar, din användning av tobak. Att du någon gång då och då tuggar sockerfria tuggummin och, förstås, att du är noggrann med din dagliga tandhygien. Borsta tänderna och använd tandtråd varje dag.