Matlagingens räddare – ströbröd

Posted by on maj 12, 2021 in Svensk husmanskost

Matlagingens räddare – ströbröd

Att laga mat är en hel värld i sig, och med allt från hemmakockar till superproffs över hela världen finns det förstås mängder av smarta tips och trix för att göra matlagningen ännu lite bättre. Här kommer vi titta lite närmare på en basvara i många kök, nämligen ströbröd.

Flera användningsområden

Vissa livsmedel är gångbara i både vanlig matlagning och bakning, och ströbröd är ett sådant exempel. Det är en rätt så magisk produkt, som hjälper till att hålla ihop olika köttblandningar som till exempel köttbullar och biffar, men det passar även lika bra att panera fisk eller kyckling i ströbröd ihop med olika goda kryddor. Det skapar en krispig yta som gör fisken fantastiskt god, oavsett om du väljer att steka eller fritera den. Ströbröd gör också att stekfettet sugs upp mer vilket gör rätten lite fetare, men väljer du att steka fisken eller kycklingen i ugnen undviker du mycket av det bekymret.

Panko ett lättare ströbröd

Ett alternativ till vårt svenska ströbröd är det japanska panko. Här är flingorna lite större och fluffigare, vilket också påverkar resultatet jämfört med vanligt ströbröd. Panko är lätt och krispigt, och suger inte upp lika mycket fett, vilket gör dina rätter lättare ur fettsynpunkt. Den här typen av ströbröd går utmärkt att använda som topping på till exempel grytor, genom att blanda med smör, fördela över grytan och sedan grädda gyllene och krispigt i ugnen. Ska du fritera kött eller grönsaker är panko också väldigt bra då resultatet blir fluffigt och krispigt men inte så fett. På japanska betyder ”pan” bröd och ”ko” är en förkortning av ordet för barn, vilket gör att ”panko” får den väldigt söta betydelsen ”brödbarn” eller ”brödets barn”.

Ströbröd i bakning

Ströbröd används även inom bakning. Även om det finns bakverk som enligt recept ska innehålla en del ströbröd, används det mest för att täcka kanterna i bakformar för att till exempel sockerkakor inte ska fastna. De flesta hemmabagare har nog varit med om hur delar av kakan fastnar i formen och kommer ut mer eller mindre söndrig. Här är ströbrödets magi väldigt påtaglig, och hjälper till att få ur kakan utan några problem. Vill man går det att byta ut ströbrödet mot exempelvis kokosflingor; det ger en god smak men de mörknar lätt i ugnen så det gäller att trots allt vara lite försiktig.