Mjölksyrning av mat

Posted by on dec 10, 2019 in Förvaring av mat

Mjölksyrning av mat

Mjölksyrade grönsaker är en konserveringsmetod som gör grönsakerna hälsosammare än vad de redan är. En färdigt mjölksyrad burk med grönsaker i som är oöppnad håller sig i ett år.

Att mjölksyra grönsaker och/eller svamp är en mikrobakteriell process som tar sin lilla tid innan den är färdig. Börja med att skära hårda grönsaker som rädisor, vitkål, morötter, broccoli, lök och vitlök och liknande till lagom munsbitar.

Ta ca 20 gram salt till en liter vatten och vispa ihop det. Saltet ska vara utan jod. Koka ihop vatten och salt till en saltlag. Lägg grönsakerna i en burk eller ett tråg så att du kommer åt att pressa ner dem och ihop med handkraft. Det är meningen att du ska pressa ut så mycket vatten det går. Lägg ner grönsakerna eller svampen i rena burkar med tättslutande lock. Häll den svala saltlagen över grönsakerna. De ska vara helt täckta av vätska.

Låt grönsaksburkarna stå i mörker i rumstemperatur i ca sju dagar. Kolla om det luktar friskt och syrligt ur burkarna efter några dagar bara. Om det luktar bra fortfarande så har syrningsprocessen kommit igång och då är det dags att ställa burkarna i kylskåpet. Där ska de stå i 5-6 veckor och mogna.