Öl

Posted by on nov 2, 2019 in Gör egna drycker

Öl

 

Att brygga eget öl har blivit populärt på senare tid. Det är märkligt med tanke på att det ändå är rätt komplicerat att brygga öl. Det är noga med hygienen och det är många saker man behöver i utrustningsväg. Men smaken av det egenbryggda ölet vinner över besvären.

Förr i tiden bryggde alla gårdar sitt eget öl och säkert större hem i städerna också. Vart och vartannat hade sin egen svagdricka och sitt eget öl en bra bit in på 1900-talet. Smaken varierade förstås efter husbondens önskemål.

Det är vanligt idag att människor provar på att brygga sitt eget öl hemma i köket och i liten skala. För en del stannar det vid ett första försök medan andra blir helt bitna och expanderar från köket till en liten källarlokal där de kan breda ut sig mera. Medan andra åter startar ett litet bryggeri och blir kommersiella. Det har då blivit en hobby som växte och blev en försörjning och ett levebröd.

Första gången som man provar på att brygga sitt eget öl så kan det räcka med ett enklare startpaket som finns att köpa via internet eller i vissa butiker. Sen om du tycker att det var roligt och ölet blev gott så är det bara att fortsätta och utvecklas som ölbryggare.

Den utrustning som behövs behöver inte vara så jättedyr. Det behövs några rejäla rostfria grytor och en stor kittel som rymmer i alla fall 20 liter vatten, eftersom vattnet måste kokas. En mäskpanna behövs också. Dessutom behövs en jättegryta om 30-40 liter med en tappkran vid botten för att koka vörten i. Självklart behövs det även buteljer och korkar och annat smått och gott. Allt finns att få tag på och en hel del har du kanske redan hemma. Lycka till.