Potatis att älska

Posted by on mar 27, 2020 in Svensk husmanskost

Potatis att älska

 

Potatis är verkligen god bas i den svenska husmanskosten. Potatis kan varieras på många olika sätt.

Hasselbackspotatis är skivad nästan rakt igenom men inte helt för att hålla ihop när den steks i ugnen. Bakad potatis är en stor potatis som läggs in i foliepapper och steks i ugnen. När den är färdig gröps den ur lite och blandas med en god fyllning. Den går att variera på en mängd olika sätt. Den goda knölen går att tillaga på många sätt, alltefter tycke och smak. Svensk husmanskost när den är som bäst innehåller mycket potatis.

Kokt potatis med fläsk, löksås, lingon och inlagd gurka

I den här rätten skall potatisen helst kokas skalad men det går bra att koka den oskalad också förstås. Så här gör man löksås:

Skala 2 medelstora lökar och hacka dem fint. Stek löken i medelvarm stekpanna i mycket smör. Löken ska inte brynas utan bara stekas tills den är mjuk och genomskinlig. Häll sedan 3 dl mjölk i stekpannan och låt löken koka i mjölken en stund tills den tagit rejält med smak av löken. Salta och peppra efter smak. Gör sedan en toppredning av ca 3 msk vetemjöl utblandat i ett halvt glas kallt vatten och häll i det under omrörning i såsen. Vill du ha en tunnare eller tjockare sås toppreder du bara med mer eller mindre vetemjöl. Var noga med att vattnet till toppredningen måste vara kallt när du häller i det i den heta mjölken för att såsen ska tjockna i stekpannan. När såsen tjocknat är den klar. Servera såsen till den kokta potatisen med stekt fläsk med lingon och gurka som tillbehör. Väldigt gott.

Köttbullar och potatismos, gräddsås, lingon och gurka

 

De flesta vet hur man vispar ihop pulvermos och värmer färdiga köttbullar. Men äkta hemlagad potatismos är godare än pulvermos och äkta hemlagade köttbullar likaså. Det är enkelt dessutom. Så här ska potatismos lagas:

Skala och koka potatis tills den är mjuk. Häll av allt vatten och ånga av potatisen en stund på spisvärmen. Häll i mycket smör, salt och peppar och eventuellt riktigt finhackad lök i kastrullen och börja mosa potatisen. Häll på mjölk allt eftersom potatisen mosas. När du fått upp lagom konsistens och moset känns luftigt och fint så kan du smaka av den.

I köttbullssmeten tar man först t.ex. 400 g köttfärs och blandar i 2 ägg, 2 dl skorpmjöl eller rivet, gammalt bröd som fått torka in. Nötfärs ger en spänstigare köttbulle medan blandfärs ger en mjukare köttbulle.

Salta och peppra och blanda gärna i lite hackad persilja och finhackad lök. Rulla och stek köttbullarna.

Gräddsåsen gör du enkelt genom att smälta 2 matskedar smör i stekpannan. Strö i vetemjöl i smöret och låt mjölet brynas gyllenbrunt. Salta eller smula ner en buljongtärning i blandningen. Slå på 3 dl grädde i pannan och vispa så det inte blir klumpar medan såsen tjocknar. Servera de hemlagade köttbullarna och det hemlagade jättegoda potatismoset med den hemlagade gräddsåsen och lingon och gurka till.