Torka kött

Posted by on okt 1, 2020 in Förvaring av mat

Torka kött

Det är vanligt med torkad mat på fjällvandringar t.ex. Oftast smakar den köpta torkade maten mindre gott. Men man kan med lätthet göra egen torkad mat. Det går att torka i stort sett vad som helst.

Kött är enkelt att torka och lätt att ha med sig på vandringen eller utflykten. Det går att lägga in en portion i en plastpåse och ta med sig det i fickan eller ryggsäcken. Köttet blir inte dåligt och kan sparas både länge och väl. Det är gott att äta som mellanmål likaväl som till lunch eller middag.

Jägare brukar ha med sig torkat kött som mellanmål eller som tilltugg till kaffet. För jägare är det förstås vanligt och dessutom lätt att få tag på älgkött, ren, rådjur och hjortar. Även vildsvin är lätt för en jägare att få fatt i. Men för alla dem som inte jagar så är det köttet i livsmedelsbutikerna som gäller och det går lika bra att torka kött från en ko som från en ren.

I Norrland är det vanligt att folk torkar köttet ute i det fria på vårvintern. Då hänger jägare ut köttet på torkställningar eller intill husväggen.

Det är inte bara torkning som är vanligt utan också att syra köttet. Men även för en vanlig friluftsintresserad person kan det vara bra att känna till hur man torkar kött och annan friluftsmat att ta med sig ut på äventyren i skog och mark.

Så här torkar du kött:

Salta köttet som ska torkas eller gör en saltlag. Mindre köttbitar kan skäras i skivor och saltas men för större bitar som väger ett kg styck behövs en saltlag. Blanda 9 liter vatten med 6 dl salt och 1,5 dl socker. Koka upp och vispa så att salt och socker är helt upplöst.

Kyl ner saltlagen och häll den sedan över köttbitarna i ett stort kärl. Där ska köttet ligga och dra i sig saltlagen i minst 3 dygn. Sen är det bara att binda snören runt köttbitarna så att det går att hänga upp dem. För att torka dem utomhus mot husväggen så häng dem på den sida som ligger i skuggan, det vill säga norra sidan av huset.

Köttbitarna ska helst hänga där hela vårvintern. Ett sätt att skydda köttet mot flugor framåt vårkanten är att göra en bur klädd med myggnät där köttet får vara ifred för ovälkomna gäster.