Vitkålen är en underskattad råvara

Posted by on jul 11, 2020 in Svensk husmanskost

Vitkålen är en underskattad råvara

Om det finns någon likhet mellan matematik och matlagning så är det exaktheten. En skicklig kock kan ta fram matens inneboende kraft, men den som lagar mat måste samtidigt vara försiktigt. Det är stor skillnad mellan en matsked salt och en tesked salt. Prova själv. Trioler får en blueslåt att svänga och grov salt får ett kålhuvud att att avge vätska. Börja med att riva 1.75 kilo med ett rivjärn i en bunke. Sedan tillför du grovsalt, samt för smakens skull lite kummin och enbär. Det tar inte mer än en halvtimme, du kan själv knåda kålen så att vattnet frigörs.

Nu ska vitkålen pressas ner i en burk som tillsluts med ett lok. Nu kan processen börja. Det är viktigt att burken står mörkt. Du kan någon gång få tillföra vätska.

När du låtit kålen jäsa i två veckor har du den perfekta blandningen för att tillföra magen syra.

Vad tänker ett kålhuvud på?

Den norska klassikern varvar lager av vitkål och fårkött som sedan får koka med lagerblad och pepparkorn, rätten kallas passande nog, får i kål. Vikingarnas segel var av ull så fåren har varit ett nyttodjur för norrmännen i mer än tusen år. Om du behöver inhägna dina djur så finns det fårstängsel att köpa online till förmånliga priser, i synnerhet mellan maj och augusti då fåren får lamm är det viktigt med ett svårforcerat stängsel.

Pizzasalladen är ett annat exempel på en rätt av kål. Det ska var en perfekt balans mellan ättika och socker, och gärna julienne-skivad röd paprika på toppen för utseendet skull. Vitkål är en mycket billig råvara, du kan köpa den för 10 kronor kilot. Den är dessutom tillgänglig året runt.