Mjöd är en urgammal dryck som tycks ha funnits hos de flesta kulturer jorden runt. Man har hittat 7000 år gamla spår av mjöd. I Norden har man druckit mjöd åtminstone sen vikingatiden. Drycken är alltså jäst och därför alkoholhaltig.
Det finns inga recept från vikingatiden på mjöd men från medeltiden finns det bevarat. Numera är mjöd inte så vanligt i Sverige men i Finland har man flera recept och tradition att dricka mjöd på valborgsmässoafton.
Recept på mjöd:
4 liter vatten
4 st citroner
250 g farinsocker
250 g strösocker
1/4 tesked jäst
russin
Koka upp vattnet och sockret. Skala det gula av en citron och skiva en annan citron oskalad. Lägg i skalet och citronskivorna och saften av tre citroner i kastrullen. Mjödet ska vara ljummet så jästen inte förfars. Blanda jästen i ett glas ljummet mjöd och häll i kastrullen.
Låt mjödet jäsa ett dygn i kastrullen med locket på. Lägg i en tesked russin i väl rengjorda flaskor med skruvkork. Ta bort citronskalen och skivorna och häll upp mjödet på flaskorna. Sätt korkarna på flaskorna och låt mjödet jäsa i kallt utrymme i en vecka eller i varmt i tre dagar. Öppna flaskorna med jämna mellanrum så att trycket håller sig på en lagom nivå.