Så får du maten att smaka bättre

Posted by on sep 4, 2021 in Svensk husmanskost

Så får du maten att smaka bättre

Att du kryddar och tillagar din maträtt är A och O för att den ska smaka gott. Men visste du att hur du lägger upp maten eller valet av tallrikar också är avgörande för hur middagen kommer att upplevas? Det kan handla om något så enkelt som att tallriken inte har rätt färg för maten som serveras eller att besticken känns alldeles för tunga och otympliga. Här nedan listar vi våra bästa knep på hur du kan få maten eller desserten att smaka mycket bättre, utan att du faktisk ändrar något i receptet.

Bästa tipsen för en lyckad måltid

1. Välj rätt musik i bakgrunden

Att ha lite dov musik på i bakgrunden kan vara skillnaden mellan en negativ och en positiv smakupplevelse. Forskningar har visat att viss typ av genre faktiskt kan påverka hur hjärnan samspelar med smaklökarna och på så vis så den att upplevas bättre eller sämre. Här har det visat sig att högfrekventa låtar är att föredra framför lågfrekventa med mycket bas.

2. Tänk på atmosfären

Att bjuda på en god och vällagad middag är alltid trevligt, men för att maten ska smaka riktigt gott är atmosfären precis lika avgörande. Om köket är stökigt och rörigt kommer maten att kännas detsamma. Se till att du städar undan ordentligt och tar bort disk. Väntas gäster kan du till och med ändra i inredningen genom att beställa ramar från Frameit.se för att skapa just den rätta känslan. Vill du skapa bra stämning snabbt? Använd dig av levande ljus!

3. Välj porslin med omsorg

Enligt en forskningsstudie som utfördes visade det sig att färgen och formen på porslinet avgjorde hur människor upplevde maten som serverades. Här hade man använt sig av en jordgubbsdessert, som serverades på vita tallrikar till hälften av testgruppen och svarta till den andra. Resultatet var att desserten smakade mycket sötare för de som fick den på den vita tallriken. Testet gjordes även med varm choklad, där testpersonerna upplevde att den smakade mer när den serverades i en orange kopp.

4. Exklusiva bestick för maten godare

Använder du dig av enklare stålbestick med plasthandtag till vardags? Se då till att lägga undan dessa när det är dags för middagsbjudning och gäster. Genom att välja mer exklusiva bestick i t.ex. silver kan du få middagen att kännas betydligt mer lyxig och påkostad – utan att du behöver spendera mer pengar på dyra råvaror. Det är sällan vetskapen om själva materialet som ger den avgörande effekten, utan hur besticken känns i handen. Per automatik kommer dina gäster att uppleva maten mer exklusiv om det finns tyngd, jämfört med bestick i plast.

5. Lägg ner tid på dukningen

Ett mycket bra, snabbt och enkelt sätt att få maten att smaka godare är genom att spendera lite extra tid på dukningen. Duka gärna med både vanlig tallrik och assiett och ta gärna hjälp av ljus, blomsterarrangemang eller andra dekorationer på bordet. Det ger en lyxig och glamourös känsla samtidigt som det sätter tonen för middagen. Serveras viltkött? Varför inte dekorera med ting från naturen?