
Det är många som tycker det är roligt att plocka svamp. Det är väl urgamla instinkter från jägar- och samlartiden i människans historia som vaknar till liv. Svampplockningen kan verkligen kännas som en jakt där de finaste och godaste svamparna plötsligt lyser fram bland mossa och barr och ibland löv och gräs.
Den gula trattkantarellen är väldigt god att äta tillagad i en god sås men den är inte lika bra för torkning. Det beror på att den är ganska tät och köttig, vilket gör att vätskan kan ha svårt att avdunsta ur den. Soppar är ännu köttigare men är lätta att torka för att de är porösare och inte lika täta i sin struktur som kantarellerna. De bruna höstkantarellerna däremot är lätta och fina att torka. De bästa svamparna att torka är annars skivlingar, trumpetsvamp, kantareller, stolt fjällskivling, granblodriska, kremlor, soppar som karljohan, stensopp och brunsopp med flera soppar.
Av vanliga köpesvampar är champinjoner, shiitake och ostronskivling goda att torka.
Det är viktigt att borsta rent svamparna redan i skogen och skära bort det som är maskstunget. Dåliga svampar kan smitta ner de andra svamparna så var noga med att ta hem svamp som ser frisk och fin ut.
Har man hittat mycket svamp så är det fint att kunna torka svampen och förvara den i burkar och ta fram till goda måltider under vintern.
Det finns flera sätt att torka svamp på beroende på vad man har för utrustning. Det allra enklaste är att breda ut svampen på tidningspapper som suger upp fukten från svampen,. Svampen behöver bli skivad i mindre bitar innan torkningen för att det skall gå fortare att torka dem.
Ett annat sätt är att skiva svampen och trä de tunna skivorna på en tråd och hänga upp tråden med svampen i ett soligt fönster så får de hänga där och torka. När svampen går lätt att bryta itu i bitar eller det går att smula en bit så är den tillräckligt torkad.
Ett annat sätt är att torka svamp i ugnen. Lägg svampen i ugnen och låt den ligga där i 50 graders värme någon timme tills den är torr och krispig. Riktigt stora skördar av svamp är lämpligast att torka i en torkugn som är gjord för att torka svamp i. Då går det fort att torka dem.
Ett annat vanligt sätt är att lägga svampen på ett myggnät som är utspänt och fastnitat på en gammal fönsterkarm utan glas. Det går ju givetvis att själv bygga en karm av spillvirke och ett myggnät. När svampen torkar så avger den mycket fukt och därför är det bra med god luftväxling. Om svampen ligger på ett luftigt myggnät i en träram så blir förhållandet idealiskt för torkning, Förvara torkad svamp i slutna burkar. De håller sig i ett år på det sättet.