Kålpudding

Posted by on apr 27, 2020 in Svensk husmanskost

Kålpudding

Bland alla klassiska maträtter som ingår i svensk husmanskost så är väl kålpudding en riktig höjdare. Den kan ätas med god aptit av både små barn och alla vuxna. Räkna med att kålpuddingen blir uppskattad.

Idag har de flesta ont om tid och matlagning är något som gärna får gå fort att laga. Kålpudding kräver kanske 10 min i arbetsinsats. Tillagningstiden sker i ugnen. En stor sats kålpudding räcker och blir över för att frysas in till en annan gång.

Så här gör du Kålpudding: Skär vitkål i strimlor så den täcker en stor ugnsform. Ställ in plåten med vitkålen i ugnen. Tänk på att ha rikligt med matfett som olivolja och smör i botten på ugnsformen. Krydda med lite soja, salt och peppar. Du kan hälla på lite vatten i formen också, som får förångas av värmen så att kålen inte bränns vid. Under tiden som vitkålen sköter sig själv i ugnen och blir brynt i ca 200-225 grader så blandar du ihop köttfärs, finhackad lök, salt och peppar till en välkryddad smet. Rör om vitkålen ibland. Blanda sen ihop den mjuka vitkålen med köttfärsen och häll på grädde och ägg som är hopvispade. Grädda i ugnen tills köttfärsen är färdig och äggstanningen stelnat. Gott som räcker länge.