Saltad fisk i olika former är mat som troligtvis alltid ätits av människan. Att salta fisk och kött i träfat har varit en gammal konserveringsmetod sen urminnes tider. Konsten förädlades när man lärde sig hur inläggningar fungerade. Att göra egna inläggningar var tidigare varje husmors kunskap som föll bort en tid men nu åter har en renässans.
Det är inte bara sill och kött som saltats in genom tiderna utan också lax. När man saltar lax så heter det att man gravar den. Det är enkelt att grava lax. Så här gravar du in laxen: Ta en laxsida som först varit djupfryst. Man djupfryser den först för att eventuella parasiter i laxen ska oskadliggöras innan man äter laxen. När fisken tinat upp så gnider man in den i rikligt med havssalt och lika mycket socker. Fisken blir mjukare om man har mer socker än salt men hållbarheten blir bara en vecka då. Hållbarheten blir längre om socker och salt gnids in i lika mängder. Mycket dill och vitpeppar hör till men även andra kryddor som till exempel chili kan vara gott på. Och slösa ordentligt med salt så den täcker fisken ordentligt. Sen ska laxen ligga instängd i exempelvis en plastpåse i två dygn innan du serverar laxen.
Inlagd sill
Att själv lägga in sillen är både billigt och roligt. Fet Islandssill som legat nersaltad är enklast att tillaga om man inte vill salta in sillen själv först. Ta sedan de saltade sillfiléerna och avsalta dem genom att låta dem ligga i vatten minst 12 timmar. Smaka om fisken är lagom salt innan du häller på en iskall lag av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Krydda med lagerblad och peppar och annat gott och låt sillen dra i sig smakerna i ungefär en dag.