Förvara rotsaker

Posted by on jan 8, 2020 in Förvaring av mat

Förvara rotsaker

 

Förr hade människor tillgång till antingen jordkällare eller ett rymligt skafferi i bostaden. Hyreshusen byggdes från början av 1900-talet med skafferier i köken. Det byggdes även skafferier i källarutrymmen så att det fanns ett mindre skafferi i bostaden och ett större i källaren. Dessa skafferier hade ventilationshål rakt ut till friska luften för att temperaturen skulle vara låg i skafferiet.

Förr var människorna beroende av att själva kunna lagra livsmedel över vintern eller under längre perioder. För att rotfrukter ska hålla sig över vintern krävs det att de förvaras i skafferi eller jordkällare där luftfuktigheten inte är för hög och där temperaturen är lagom låg.

Nu kan ju de flesta köpa all mat varje dag om de vill. Men skulle det bli en krissituation så räknar MSB med att alla har livsmedel i sina egna förvar i sådan mängd att de klarar sig första tiden. Alla borde veta hur livsmedel kan förvaras på bästa sätt för att hålla så länge som möjligt. Just i en krissituation är det nödvändigt att kunna reda sig själv speciellt om det finns begränsat med mat att få tag på.

Det går att förvara morötter och andra rotfrukter på ett bra sätt i en sval källare i en sandlåda till exempel. Sanden skyddar rotfrukterna och håller temperaturen sval. Färska grönsaker håller sig längst om de få ligga i plastpåsar i kylskåpet. Grönsaker fortsätter att andas och leva även där. Vissa andra grönsaker, som tomater till exempel, mår bäst av att förvaras i rumstemperatur. Grönsaker på burk håller sig ett par år och ibland längre.